October 2019 - Nuna Abdullah Nuna Abdullah: October 2019

TUDUNG SYRIA EXPRESS KESUKAAN NUNA

Nuna Abdullah | October 30, 2019 | 1 Comments

Hai dan selamat pagi semua.Pada entri kali ini,nuna rasa ingin berkongsi tudung kesukaan nuna iaitu tudung Syria express yang sangat senang dan mudah serta cepat untuk pergi kemana mana.Tudung Syria express membuatkan nuna jatuh cinta pandang berkali kali dengan material kainnya yang lembut dan tidak panas.

Tudung Syria express ini juga mempunyai potongan kain yang cantik dan kemas.Nuna sendiri pun rasa selesa sangat setiap kali memakai tudung Syria express ini.Untuk pengetahuan korang,kalau nak hendak pergi ke pasar raya ataupun pergi kemana mana pasti nuna akan sarungkan sahaja tudung sarung Syria express ni.Apa yang nuna lagi suka tentang tudung ini ialah mempunyai labuh depan dan belakang yang menutup aurat dengan sempurna.

 tudung yang nuna pakai ini ialah Syria basic code black.serius memang sedap dan inner terletak elok di kepala.
 tudung Syria ini pula tudung yang berwarna unggu dan material kain yang sejuk
 ini pula pandangan hadapan tudung syria express yang nuna cuba.
tudung syria yang nuna beli ada tiga warna.nuna kalau membeli pasti beli lebih daripada satu.fuhh,memang kaki shopping betul apatah lagi sekarang semua dihujung jari.hehehehe.

baiklah,setakat disini sahaja entri nuna pada kali ini .Tak menyesal beli tudung syria express ini walaupun bukannya trend tudung sekarang.Namun bagi nuna,tudung syria express sangat praktikal dan boleh digayakan pada bila bila masa.




TEPUNG BERAS BAGUS UNTUK KULIT CERAH DAN HALUSKAN KULIT WAJAH

Nuna Abdullah | October 15, 2019 | 1 Comments

Hai semua,pada posting kali ini nuna ingin berkongsikan tentang tips kecantikan dengan menggunakan barang dapur sahaja.Paling penting kita dapat menjaga kecantikan kulit tanpa mengeluarkan wang yang banyak.Pengalaman nuna sendiri,semakin lama mengamalkan penggunaan masker wajah menggunakan tepung beras. kulit semakin halus dan semakin cerah.

Masih ramai orang diluar sana yang masih tidak mengetahui akan kebaikan menggunakan tepung beras sebagai masker wajah.Tepung beras umumnya mempunyai kandungan nutrisi yang baik untuk kesihatan kulit.Antara kandungannya adalah mengandungi  vitamin b,allatoin.

Terdapat banyak manfaat dengan mengamalkan pemakaian masker tepung beras.


1.Mampu mencerahkan kulit wajah(kulit makin halus)

Untuk pengetahuan semua,tepung beras juga mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi untuk merawat kulit wajah yang kusam dan juga tidak bermaya.Oleh kerana itulah setiap kali pemakaian masker tepung beras kulit kita terasa licin dan bersih.

2.Menghaluskan kulit muka
siapa  yang ingin memiliki kulit yang halus?cubalah menggunakan tepung beras.Masker tepung beras memberikan nutrisi pada kulit wajah.Protein yang terkandung di dalam tepung beras mampu membuatkan kulit wajah semakin halus dan garis garis kedutan berkurang.

3.Mencegah penuaan 
Sememangnya penuaan membuatkan kita rasa tidak yakin untuk melakukan aktiviti seharian.untuk mencegah serta merawat kulit dengan baik,pemakaian masker tepung beras secara konsisten dapat membantu dalam merawat dan juga memperbaiki struktur kulit.

4.Merawat jerawat
mempunyai jerawat pada kulit wajah?jangan risau,anda semua dapat merawat jerawat dengan masker tepung beras kerana tepung beras berupaya membantu memudarkan parut serta mengecutkan jerawat.

5.Mengatasi "eye bag ataupun mata panda"
oleskan sedikit tepung beras di bahagian mata.sapukan setiap malam sebelum tidur.jika diamalkan secara konsisten,mata panda anda semua akan beransur pulih dan hilang.selain itu,tepung beras juga merupakan alternatif lain bagi kopi untuk merawat mata panda.

semoga entri nuna pada kali ini memberi manfaat untuk anda semua.

SUNBLOCK UNTUK KULIT FLAWLESS DAN TIDAK SUNBURN

Nuna Abdullah | October 03, 2019 | 18 Comments
Musim panas ditambah pula dengan keadaan cuaca yng tidak menentu boleh mengeringkan kulit dan menjadikan kulit kita bertambah kusam.Bagi nuna sendiri,penggunaan sunblock wajib dan mesti dipakai sebelum keluar rumah untuk memastikan kulit muka kita sentiaasa segar,cerah dan kekal flawless. kebaikan apabila memakai sunblock sangat banyak.

Pengalaman nuna sendiri sejak pakai sunblock sebelum memakai makeup adalah sangat elok dan muka nuna kekal flawless dan tidak mudah terbakar.Dahulu sebelum nuna tidak tahu kelebihan sunblock,nuna selalu terfikir macam mana kita nak menjaga muka kita dari terdedah kepada cahaya matahari,kadang kadang rasa wajah kusam dan tidak bermaya je. Namun persepsi nuna terus berubah dari kurang gemar memakai sunblock kepada peminat utama sunblock dan nuna akan rasa tidak lengkap kalau tidak pakai sunblock pada muka sebelum memakai makeup. 

Bagi korang yang tertanya tanya apakah kebaikan memakai sunblock,mari nuna terangkan kelebihan yang akan korang dapat kalau konsisten memakai sunblock.Banyak sangat kelebihan kelebihannya. Antara kelebihan sunblock ialah: 


1.Melindungi dari sinaran uv. uv ni apa ya?uv atau lebih dikenali sebagai ultraviolet merupakan cahaya matahari yang memancar ke bumi.Sinaran uv terbahagi kepada dua jenis iaitu UVA dan juga UVB.Namun bukan semua sinaran uv tidak bermanfaat kerana sinaran uv juga turut mengandungi vitamin D yang baik untuk kulit.Biasannya,pendedahan kepada cahaya matahari yang berlebihan boleh menyebabkan potensi kepada pendedahan penyakit seperti kanser. 

2.Mencegah penuaan(awet muda) penuaan bukan sahaja disebabkan faktor usia sahaja namun kurang mengambil berat terhadap pemakaian sunblock boleh menyebabkan kulit muka kita mudah berkedut dan muncul garis garis halus.Lama kelamaan kulit muka kita akan mudah rosak dan akan menjadi kusam dan gelap.Jadi mulai sekrang rajin rajinkanlah diri untuk memakai sunblock ,ok? 


3.Memberi kesihatan kepada kulit pemakaian sunblock secara konsisten membantu menjaga struktur kulit wajah supaya kekal anjal dan sihat.Jadi kita tidak perlu risau kalau tededah kepada cahaya matahari.tetapi perlu pastikan sapu balik sunblock selepas 2 jam. untuk pemilihan sunblock,nuna sarankan korang cari spf yang tinggi contoh spf30 ataupun spf60.ini kerana semakin tinggi spf semakin bagus untuk melawan sinaran uv.

nuna sendiri menggunakan spf berjenama wardah kerana harga mampu milik tak sampai RM15 ringgit pun.korang boleh dapatkan produk wardah di kedai drugstore seperti Watson. nuna harap perkongsian nuna pada kali ini bermanfaaat untuk anda semua. 
Nuna Abdullah © . Designed by MaisarahSidi.com