Ajaibnya Surah Ar Rahman Jadikan Amalan Hidup Seharian. Dalam al Quran ada banyak surah yang boleh kita baca, amalkan dan dijadikan panduan hidup seharian. Antara surah yang sangat mudah dibaca tentulah surah al Fatihah, surah al Ikhlas, surah al Falak, surah an Nas dan banyak lagi. Selain dari itu kita biasa juga baca ayat Kursi dan surah yassin. Alhamdulillah.. sememangnya ayat al Quran ada banyak manfaat dan fadhilatnya kepada kita. Sedangkan baca tanpa faham pun dah dapat pahala, inikan pula bila kita amalkannya dan faham maksud yang tersurat dan tersirat dalam sesuatu ayat atau surah dari al Quran.


Sehubungan dengan itu, dalam perkongisan kali ni nuna nak share fadhilat dan ajaibnya surah ar Rahman jika diamalkan dalam kehidupan seharian kita. Semoga ia membawa manfaat kepada sekalian pembaca yang sedang mencari ilmu dunia dan akhirat.

Gambar Berkaitan Ajaibnya Dan Kelebihan Surah Ar Rahman Jika Dijadikan Amalan Hidup

Ajaibnya Dan Kelebihan Surah Ar Rahman Jika Dijadikan Amalan Hidup

Dengan begitu, di surah ini ada beberapa kesimpulan manfaat dalam kandungan apabila kita membaca surah ini.

1. Mengingatkan diri kita kepada sifat Ar-Rahman milik Allah, yaitu Maha Pengasih. Allah senantiasa mengurus kebutuhan makhluk-makhluk yang walaupun mereka seringkali lupa kepada-Nya.
Memberi tahu serta mengingatkan bahwa selain kita, terdapat makhluk Allah lainnya yang juga diberikan kewajiban untuk beribadah kepada Allah, yaitu golongan jin.

2. Memberikan motivasi berharga kepada kita agar supaya terus bersemangat beribadah kepada Allah, kerana balasan bagi orang yang berbuat kebaikan tidak lain hanyalah kebaikan pula, yakni syurga yang penuh dengan kenikmatan.

3. Mengingatkan kepada kita agar tidak kufur nikmat. Iaitu melupakan nikmat-nikmat yang diberikan oleh Allah, bahkan cenderung merasa apa yang ia dapat sekarang hanyalah hasil dari usahanya sendiri. Dan inilah sepertinya pesan yang paling ditekankan dalam surat Ar-Rahman. Agar sentiasa megakui segala nikmat dan kuriaan Allah SWT kepada kita.

Ajaibnya Surah Ar Rahman Jadikan Amalan Hidup Seharian


Apakah manfaatnya surah ar Rahman kepada kita? Apakah ajaibnya surah ini sehingga ia boleh membawa inspirasi dan kejayaan kepada kita? Mari kita renungkan..

Surah arRahman..
Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Ajaibnya Dan Kelebihan Surah Ar Rahman Jika Dijadikan Amalan Hidup
Surah Ar-Rahman Bahasa Arab: سورة الرحمن‎) adalah Surah ke-55 dalam al-Quran. Surah ini tergolong surat Makkiyah, terdiri atas 78 ayat. Dinamakan Ar-Rahmaan yang bererti Yang Maha Pemurah berasal dari kata Ar-Rahman yang terdapat pada ayat pertama surah ini. Ar-Rahman adalah salah satu dari nama-nama Allah. Sebagian besar dari surah ini menerangkan kepemurahan Allah SWT. kepada hamba-hamba-Nya, iaitu dengan memberikan nikmat-nikmat yang tidak terhingga baik di dunia maupun di akhirat nanti.

Ajaibnya Dan Kelebihan Surah Ar Rahman


1. Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa yang membaca surat Ar-Rahman, Allah akan menyayangi kelemahannya dan meredhai nikmat yang dikurniakan padanya.” (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 5/187).

2. Imam Ja’far Ash-shadiq (sa) berkata: “Barangsiapa yang membaca surat Ar-Rahman, dan ketika membaca kalimat ‘Fabiayyi âlâi Rabbikumâ tukadzdzibân’, ia mengucapkan: Lâ bisyay-in min âlâika Rabbî akdzibu (tidak ada satu pun nikmat-Mu, duhai Tuhanku, yang aku dustakan), jika saat membacanya itu pada malam hari kemudian ia mati, maka matinya seperti matinya orang yang syahid; jika membacanya di siang hari kemudian mati, maka matinya seperti matinya orang yang syahid.” (Tsawabul A’mal, hlm 117).

3. Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata: “Jangan tinggalkan membaca surah Ar-Rahman, bangunlah malam bersamanya, surah ini tidak menenteramkan hati orang-orang munafik, kamu akan menjumpai Tuhannya bersamanya pada hari kiamat, wujudnya seperti wujud manusia yang paling indah, dan baunya paling harum.

Pada hari kiamat tidak ada seorangpun yang berdiri di hadapan Allah yang lebih dekat dengan-Nya daripadanya. Pada saat itu Allah berfirman padanya: Siapakah orang yang sering bangun malam bersamamu saat di dunia dan tekun membacamu. Ia menjawab: Ya Rabbi, fulan bin fulan, lalu wajah mereka menjadi putih, dan ia berkata kepada mereka: Berilah syafaat orang-orang yang mencintai kalian, kemudian mereka memberi syafaat sampai yang terakhir dan tidak ada seorang pun yang tertinggal dari orang-orang yang berhak menerima syafaat mereka. Lalu ia berkata kepada mereka: Masuklah kalian ke surga, dan tinggallah di dalamnya sebagaimana yang kalian inginkan.” (Tsawabul A’mal, hlm 117).

4. Allah akan Menyayangi dan Meredhai Kita

Dalam kita Tafsir Nur Ats-Tsaqalain, disebutkan bahawa;

“Barangsiapa yang membaca surah Ar-Rahman, Allah akan menyayangi kelemahannya dan meredhai nikmat yang dikurniakan padanya.”

Contohnya, jika anda seorang yang agak lemah dalam pelajaran, ketika belajar tu bunyikan/ dengarkan surah ar Rahman samada dari youtube atau applikasi al Quran anda.. insyaa Allah datang semangat yang luar biasa. Kerana Allah sentiasa ada sebagai penguat semangat kita. Ingatlah, Allah Maha Pemurah!!

Inilah salah satu bentuk kasih sayang Allah yang sangat mudah kita dapatkan. Allah akan menyayangi kelemahan kita, maksudnya, Dia akan memberikan kelebihan lainnya kepada kita sebagai bentuk “pengganti” atas kekurangan yang kita miliki.

Wallhua'lam..

Nuna harap semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua.Semoga kita semua mendapat kebaikan dunia dan akhirat.Aamiin.

Sumber:

1. https://nettik.net/manfaat-surah-ar-rahman/
2. http://oopocot.blogspot.com/2014/05/fadhilat-dan-kelebihan-surah-al-mulk-ar.html?m=1

2 Comments

Hai visitor

komen anda begitu berharga .Nuna inshaAllah akan melawat blog blog yang sudi melawat blog ini.Terima kasih drop komen.semoga murah rezeki dan sihat sentiasa.