Nuna Abdullah Nuna Abdullah

SEHARI DI DRAWBRIDGE KUALA TERENGGANU

Nuna Abdullah | December 04, 2019 | 0 Comments



Assalam dan hai semua,pada coretan kali ini,nuna nak berkongsi sedikit pengalaman nuna sehari  di Drawbridge kuala Terengganu.Memang cantik dan tersergam indah.Pemandangan laut dan jambatan angkat yang unik ditambah pula dengan angin bayu yang bertiup sempoi sempoi memang syok dan feeling berada di dubai gitu..hehehe,perasan je nuna ni.


untuk anda semua yang bukan orang Terengganu,nuna sangat cadangkan anda datang dan rasai sendiri pengalaman melalui drawbridge dan juga jangan lepaskan peluang untuk masuk ke galeri drawbridge.Paling best galeri drawbridge berada di tingkat paling atas dan anda semua dapat lihat sendiri pemandangan laut dan juga pemandangan bandar kuala Terengganu yang luas dan cantik.

ini merupakan  pandangan di atas jambatan drawbridge

ini pula tiket untuk naik ke galeri drawbridge.Murah sangat dan berbaloi kalau nak ajak kaum kerabat datang..RM 5 sahaja untuk dikenakan pada dewasa dan juga kanak kanak yang berumur 2 tahun keatas.

pengunjung beratur untuk membeli tiket


pemandangan luar

pemandangan dari atas.sungguh cantik

ini pula,ruang untuk lihat ke pemandangan laut dan juga pemandangan sekitar bandar kuala terengganu

hehehe,seketul nuna sedang berposing berlatar belakang drawbridge







sehari berada di drawbridge bagi nuna pengalaman yang menarik walaupun nuna dah banyak kali melalui drawbridge ni.hehehe

p/s:untuk anda diluar sana yang bercadang mahu bercuti,melawat atau apa sahaja tujuan  ke Terengganu nuna sangat suggest untuk datang sendiri ke drawbridge dan merasai pengalaman berselfie dan juga menikmati pemandangan indah kuala Terengganu.confirm tak menyesal.

sampai disini sahaja entri nuna kali mengenai sehari di Drawbridge.jumpa lagi di entri yang lain.salam sayang-nuna.

REVIEW KITSUI WHITENIN BB

Nuna Abdullah | November 14, 2019 | 1 Comments


Hai semua,kali ini nuna hendak review salah satu produk yang ada dekat Watson iaitu kitsui whitenin bb.wah,menarik bukan?



Kirsui whitenin  bb ni apa sebenarnya?nuna tahu pasti anda semua tertanya tanya apa itu kitsui whitenin bb.kitsui whitenin bb ni adalah makanan tambahan untuk kulit sihat dan paling penting masalah sunburn atau kulit kusam dapat diatasi dengan baik.



Yang paling menarik perhatian nuna adalah kitsui whitenin bb sesuai diamalkan oleh orang yang alergik makanan seafood seperti nuna..



Macam nuna sendiri,masalah tona kulit tak sekata,kadang kadang sunburn akibat terkena terik cahaya matahari menyebarkan kulit nuna gelap satu tona dari tona kulit asal.



Hahaha,macam ayat  iklan tv pun ada(gelak sendirian)..



Setakat penggunaan nuna sendiri setelah consume dalam 2 kotak lebih,banyak juga perubahan yang nuna rasa.salah satu perubahan yang nuna perasan adalah tona kulit muka nuna dah jadi sekata berbanding sebelum mengambil minuman kitsui whitenin bb.



Perubahan lain yang nuna perasan paling ketara adalah blackhead dan juga whitehead yang ada pada wajah nuna dah semakin kurang.



paling best,pori pori pada muka nuna dah semakin mengecil dan muka rasa licin je.



Untuk anda yang baru pertama kali nak cuba,sukacita nuna hendak beritahu bahawa dalam satu kotak kitsui whitenin bb mempunyai 15 sachet,jadi boleh guna 1 sachet setiap hari dan cukup untuk penggunaan selama 15 hari.



Ada yang tanya nuna,rasa dia macam mana ya?

Jangan risau ,rasa kitsui whitenin bb macam rasa limau mandarin dan sangat sedap.



 Cara pengambilan,mudah jer..


Cuma bancuhkan 150ml air suam dan tuangkan 1 sachet .goncang atau kacau sebelum minum.



Boleh diamalkan 1 paket setiap hari waktu pagi selepas sarapan ataupun sebelum tidur.nuna kebiasaanya akan minum  kitsui whitenin bb pada waktu pagi selepas sarapan.jangan minum waktu perut kosong atau sebelum sarapan ,nanti berangin pula satu badan.



Kebaikan kitsui whitenin bb

§   Membantu mencerahkan dan memutihkan seluruh wajah
§  Menghalang pembentukan whitehead dan blackhead
§  Dapat mengatasi masalah kulit berminyak
§  Menghalang penghasilan melanin kuli
t§  Membantu mengatasi masalah liang pori muka
§  Meningkatkan kecerahan kulit



banyak betul kan kebaikan kitsui whitenin bb.Tak rugi nuna beli dan melabur wang.iyelah kan,duit boleh dicari ,kesihatan tak boleh diganti.



Jadi,moral of the story jangan berkira untuk diri sendiri.sayangilah diri sendiri dan hargai setiap detik hidupmu.

 Sampai disini sahaja entri nuna kali ini mengenai kitsui whitenin bb dan terima kasih sebab sudi singgah di teratak blog nuna.








6 TIPS PENJAGAAN KULIT KERING YANG PERLU ANDA TAHU

Nuna Abdullah | November 09, 2019 | 0 Comments




Tuntutan dan kesibukan para wanita yang berkerjaya,gaya hidup yang terlalu sibuk sehinggakan menyebabkan tekanan,kerisauan,


penuaan yang disebabkan faktor usia,kulit yang kurang keanjalan menyebakan kulit menjadi semakin kering,garis garis penuaan di sekitar mata dan mulut menyebabkan hilang seri awet muda .udara yang panas serta kering juga menyumbang kepada kekeringan kulit.Banyak betul faktor kan,risau pula nuna.



Baiklah,mari nuna nyatakan bagaimana cara untuk kita menjaga kulit kering dengan betul



1.Pertama sekali,cuci muka dan jangan lupa untuk sapukan pelembap selepas cuci muka.wajib ikut terutamanya untuk sesiapa ada kulit kering.



Berdasarkan pengalaman nuna sendiri,dulu kulit nuna kering dan apabila pakai bedak akan bercampuk dan nampak tidak sekata.Tapi setelah nuna konsisten pakai pelembap setiap kali selepas cuci muka,muka nuna rasa selesa dan paling penting tak kering.



2.Ini tips mahal tau.kenapa?sebab apabila sesiapa amalkan tips ini muka akan menjadi berseri seri dan masalah kulit kering hilang.seronok bukan.

Tipsnya adalah korang mesti melakukan rawatan ais ke atas muka sekurang kurangnya dua kali seminggu.Tapi awas jangan lakukan waktu tengah hari kerana waktu tengah hari kan panas,jadi disarankan buat waktu pagi atau malam.



Caranya muda sahaja,ambil beberapa ketul ais dari peti sejuk ,lalu golekkan ais tersebut di atas muka.cubalah memang berkesan.



3.Elakkan mandi air panas kerana boleh menyebabkan kulit anda semakin kering.Jangan buat tau.



4.Tips paling penting dan ramai orang orang korea sangat ambil berat iaitu sapukan sunblock sebelum terdedah dengan cahaya matahari .kalau boleh,pilih sunscreen yang mempunyai spf yang tinggi seperti spf 30 dan keatas.



5.Sentiasa sapukan krim pelembap yang sesuai dengan kulit anda semua terutamanya di bahagian kulit yang kering.Nuna biasanya dapatkan krim pelembap untuk kulit di Watson ataupun guardian.senang kan.



6.Sentiasa minum air yang mencukupi.Air merupakan perkara yang paling asas dan memang perlu untuk kehidupan.Jadi untuk mendapatkan kulit yang cantik dan tak kering,sekurang kurangnya wajib minum 8 gelas sehari.



kalau tak boleh hendak minum air dalam kuantiti yang banyak,cuba cari botol minuman yang memang dah  label isipadu air sesuatu botol,contohnya 2.5 liter per  isipadu botol.Jadi mudah untuk anda semua sukat beberapa banyak jumlah air yang dah anda semua minum.



Senang kan,semoga tips tips yang nuna berikan bermanfaat untuk kalian semua.


TUDUNG SYRIA EXPRESS KESUKAAN NUNA

Nuna Abdullah | October 30, 2019 | 1 Comments

Hai dan selamat pagi semua.Pada entri kali ini,nuna rasa ingin berkongsi tudung kesukaan nuna iaitu tudung Syria express yang sangat senang dan mudah serta cepat untuk pergi kemana mana.Tudung Syria express membuatkan nuna jatuh cinta pandang berkali kali dengan material kainnya yang lembut dan tidak panas.

Tudung Syria express ini juga mempunyai potongan kain yang cantik dan kemas.Nuna sendiri pun rasa selesa sangat setiap kali memakai tudung Syria express ini.Untuk pengetahuan korang,kalau nak hendak pergi ke pasar raya ataupun pergi kemana mana pasti nuna akan sarungkan sahaja tudung sarung Syria express ni.Apa yang nuna lagi suka tentang tudung ini ialah mempunyai labuh depan dan belakang yang menutup aurat dengan sempurna.

 tudung yang nuna pakai ini ialah Syria basic code black.serius memang sedap dan inner terletak elok di kepala.
 tudung Syria ini pula tudung yang berwarna unggu dan material kain yang sejuk
 ini pula pandangan hadapan tudung syria express yang nuna cuba.
tudung syria yang nuna beli ada tiga warna.nuna kalau membeli pasti beli lebih daripada satu.fuhh,memang kaki shopping betul apatah lagi sekarang semua dihujung jari.hehehehe.

baiklah,setakat disini sahaja entri nuna pada kali ini .Tak menyesal beli tudung syria express ini walaupun bukannya trend tudung sekarang.Namun bagi nuna,tudung syria express sangat praktikal dan boleh digayakan pada bila bila masa.




TEPUNG BERAS BAGUS UNTUK KULIT CERAH DAN HALUSKAN KULIT WAJAH

Nuna Abdullah | October 15, 2019 | 1 Comments

Hai semua,pada posting kali ini nuna ingin berkongsikan tentang tips kecantikan dengan menggunakan barang dapur sahaja.Paling penting kita dapat menjaga kecantikan kulit tanpa mengeluarkan wang yang banyak.Pengalaman nuna sendiri,semakin lama mengamalkan penggunaan masker wajah menggunakan tepung beras. kulit semakin halus dan semakin cerah.

Masih ramai orang diluar sana yang masih tidak mengetahui akan kebaikan menggunakan tepung beras sebagai masker wajah.Tepung beras umumnya mempunyai kandungan nutrisi yang baik untuk kesihatan kulit.Antara kandungannya adalah mengandungi  vitamin b,allatoin.

Terdapat banyak manfaat dengan mengamalkan pemakaian masker tepung beras.


1.Mampu mencerahkan kulit wajah(kulit makin halus)

Untuk pengetahuan semua,tepung beras juga mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi untuk merawat kulit wajah yang kusam dan juga tidak bermaya.Oleh kerana itulah setiap kali pemakaian masker tepung beras kulit kita terasa licin dan bersih.

2.Menghaluskan kulit muka
siapa  yang ingin memiliki kulit yang halus?cubalah menggunakan tepung beras.Masker tepung beras memberikan nutrisi pada kulit wajah.Protein yang terkandung di dalam tepung beras mampu membuatkan kulit wajah semakin halus dan garis garis kedutan berkurang.

3.Mencegah penuaan 
Sememangnya penuaan membuatkan kita rasa tidak yakin untuk melakukan aktiviti seharian.untuk mencegah serta merawat kulit dengan baik,pemakaian masker tepung beras secara konsisten dapat membantu dalam merawat dan juga memperbaiki struktur kulit.

4.Merawat jerawat
mempunyai jerawat pada kulit wajah?jangan risau,anda semua dapat merawat jerawat dengan masker tepung beras kerana tepung beras berupaya membantu memudarkan parut serta mengecutkan jerawat.

5.Mengatasi "eye bag ataupun mata panda"
oleskan sedikit tepung beras di bahagian mata.sapukan setiap malam sebelum tidur.jika diamalkan secara konsisten,mata panda anda semua akan beransur pulih dan hilang.selain itu,tepung beras juga merupakan alternatif lain bagi kopi untuk merawat mata panda.

semoga entri nuna pada kali ini memberi manfaat untuk anda semua.
Nuna Abdullah © . Designed by MaisarahSidi.com