September 2019 - Nuna Abdullah Nuna Abdullah: September 2019

KONJAC SPAN UNTUK KULIT BERSIH DAN SIHAT

Nuna Abdullah | September 28, 2019 | 1 Comments
Hari ini nuna hendak berkongsi salah satu rahsia untuk mendapatkan kulit wajah yang bersih serta sihat.Apa itu konjac span?Konjac sebenarnya merupakan span yang diperbuat akar pokok konjac.Pokok konjac biasanya tumbuh di negara asia seperti jepun.Korang pun tahu kan,orang jepun sangatlah menjaga penampilan kulit terutamanya penampilan kulit wajah.

Sebenarnya,di jepun sudah beratus tahun telah menggunakan konjac sebgai alat membersihkan muka daripada kotoran. Konjac sebenarnya mempunyai antioksidan yang cukup tinggi dan juga vitamin yang boleh membantu mengurangkan penuaan dan juga cela pada wajah.Span konjac bukan sahaja dapat membersihkan kulit secara efektif malahan dapat melicinkan kulit. span konjac sangat bagus untuk membersihkan kotoran yang tersumbat di celah pori kulit,mengurangkan whitehead dan juga blackhead dan juga noda noda bekas parut jerawat.

Apa yang buat nuna tertarik hendak mencuba malah konsisten pakai konjac span ialah span konjac dapat menanggalkan sisa sisa solekan pada wajah dan tidak mengeringkan kulit serta membuatkan wajah bertambah kusam. span konjac juga boleh membuatkan solekan pada wajah kita kekal lama.kenapa ya?sebenarnya span konjac ini membantu untuk menanggalkan kulit mati atau kering di wajah dan juga melembapkan kulit wajah.Jadi apa apa produk yang dioleskan pada wajah akan cepat diserap dan meresap ke dalam kulit secara efektif. paling best,lama lama pakai kulit muka akan rasa sangat lembut dan membuatkan kulit muka kita terlihat sihat dan bersih.Nuna sangatlah sarankan kepada korang semua untuk mencuba konjac span bagi mendapatkan kulit yang cantik dan sihat.


sebenarnya konjac span mempunyai pelbagai warna yang berbeza dan setiap warna ada fungsi yang berbeza:
 Warna hitam - konjac dengan Charcoal. Lebih kepada kulit berjerawat

Warna merah pink - Gabungan konjac dengan tanah liat Perancis untuk kulit sensitif, matang, atau kering.

Warna Hijau - Biasanya mempunyai tanah liat hijau untuk kulit berminyak. Dan ada juga warna hijau gabungan dengan rumpai laut untuk detox kulit. Namun, sekarang pelbagai gabungan di masukkan untuk menghasilkan konjac span ni. Ada aloevera, lavender, ros dan sebagainya. Konjac secara semulajadi kaya dengan vitamin A, B, C, D dan E, protein, lipid, asid lemak, tembaga, zink, besi, dan magnesium. Ia juga mempunyai antioksidan yang tinggi.


 Konjac memang bagus untuk semua jenis kulit termasuk kulit super sensit Nuna biasanya beli konjac span ini dekat Daiso ataupun Mr Diy.Harga konjac span sangat mampu milik dan beli satu boleh pakai banyak kali sampailah konjac span itu rosak.cubalah mesti tidak menyesal.semoga entri nuna pada kali ini bermanfaat untuk korang.

RUTIN HARIAN UNTUK DAPATKAN KULIT YANG CANTIK DAN BERSIH PERSIS KOREA

Nuna Abdullah | September 17, 2019 | 2 Comments
Hai korang semua dan nuna harap korang dalam keadaan sihat hendakNya.nuna rasa ramai diantara kita yang jarang jarang mengamalkan rutin skincare yang betul dan kadang kadang tidak tahu mana satu prduk yang perlu dipakai terlebih dahulu kerana terlalu banyak produk yang dibeli.nuna cakap semua ini berdasarkan keadaan diri nuna sendiri.sebelum ini nuna sangat malas hendak amalkan rutin skincare.

okeylah,nuna rasa daripada bercerita sampai ke korea marilah kita tengok macam mana agaknya cara untuk mengamalkan rutin skincare yang betul.caranya mudah sahaja,korang hanya perlu mengikuti langkah langkahnya dengan baik dan nuna percaya korang akan mendapatkan hasil yang wow

Rutin pada waktu pagi:
1)perlu cuci dahulu muka dengan pencuci muka(pastikan guna pencuci muka berdasarkan jenis kulit masing masing)
2)Toner memang perlu disapu pada muka dengan menggunakan kapas untuk menyegarkan kembali kulit muka kita.
3)pelembap(pastikan korang jangan skip step pelembap kerana dengan mengaplikasikan pelembap pada muka,kulit kita akan kekal lembapan kulit)
4)Spf(kenapa pentingnya memakai spf?)spf ini sangat penting untuk memastikan muka kita tidak terdedah terlalu banyak dengan sinaran uv dan boleh mengurangkan sunburn.Jadi untuk korang yang nak kekal flawless macam artis korea mestilah selalu pakai.Orang korea sendiri kalau nak keluar rumah perkara wajib yang diorang ambil berat sekali ialah pemakaian spf.sangatlah penting pakai spf untuk mengelakkan kulit kita terdedah kepada radikal bebas.jadi mulai sekarang,rajin rajinlah korang pakai spf sebelum keluar dari rumah.


Rutin pada waktu malam:

1)makeup remover-paling penting untuk tanggalkan sisa makeup atau kotoran pada muka dengan menggunakan makeup remover kerana ia membantu menghilangkan sisa makeup.
2)pakai cleanser-pastikan membasuh muka menggunakan pencuci muka.jangan bagi alasan dah cuci muka pada waktu pagi,maka nak skip pada waktu malam.wajib cuci pada waktu malam juga.
3)krim mata-memang perlu ke??perlu dan sangat perlu.maksudnya korang mesti oleskan krim mata pada bawah mata untuk hilangkan lingkaran gelap pada mata.Barulah pagi esok bangun dengan keadaan mata yang segar bugar.
4)pelembap-oleskan pelembap sekali lagi pada waktu malam.wajib tau untuk kekalkan kelembapan dan kecantikan kulit.

Rutin pada hujung minggu 
senang sahaja,sentalkan tubuh dan juga wajah dengan scrub untuk menanggalkan sel sel kulit mati dan melembutkan kulit.

Rutin pada setiap bulan
membasuh berus berus makeup..makesure korang basuh berus yang korang guna ya untuk menghilangkan kotoran,


finally,nuna hendak pesan untuk korang dan diri nuna sendiri untuk sentiasa minum air sekurang kurangnya lapan gelas sehari kerana untuk mendapatkan kulit yang cantik dan sihat dan juga badan yang kekal sihat sentiasa.


semoga perkongsian entri nuna pada kali ini memberi manfaat buat korang semua.jom amalkan untuk dapatkan kulit yang cantik dan paling penting sihat dan bermaya.




FACEMIST NANO FRESH WHITE UNTUK KULIT SIHAT,CERAH DAN SEGAR SEPANJANG MASA

Nuna Abdullah | September 16, 2019 | 42 Comments
Assalam dan hai korang.Harini nuna  nak menceritakan tentang salah satu produk penjagaan muka yang memang penting dan sangat sangatlah membantu korang semua untuk mendapatkan kulit muka yang segar dan dan tidak kering.produk tersebut ialah facemist.Penting ke facemist ni?

facemist memang sangat penting untuk muka kita.Tanpa facemist kulit kita kelihatan tidak bermaya dan letih.Maklum sahajalah dengan cuaca sekarang ini yang panas terik ditambah pula dengan keadaan berjerebu ,memang banyak menyumbang kepada kekeringan kulit terutamanya pada bahagian muka kita yang sememangnya turut terdedah dengan asap asap,udara yang tidak bersih dan juga debu debu.

kebetulan semalam nuna menapak ke Watson yang berdekatan untuk nuna cari barang keperluan diri yang semakin habis,alang alang dah sampai kesitu,maka bermulalah misi nuna untuk mencari facemist untuk diri nuna ini.Pada waktu itu juga,ada sale girl Watson yang berlegar legar lalu nuna pun apa lagi pergi tanya dekat sale itu ,facemist apa yang biasanya paling ramai orang pakai dan Laris???

Dengan ramah tamah,sale girl tersebut telah mengesyorkan nuna supaya mencuba facemist jenama nano white fresh.Nuna apa lagi setelah dengar macam itu terus sahaja pergi ambil dan grab facemist nano white fresh.Apa yang membuatkan nuna lagi tertarik dengan nano white fresh ini adalah packagingnya.Sungguh cantik dan comey sangat dengan gambar rainbow,kucing comey dan pasu bunga serta penyiram bunga pun ada sekali.kalau budak budak nampak confirm menangis nak beli..hahahaha..nuna gurau je.

selepas balik kerumah,nuna terus buka kotak facemist nano fresh white untuk mencubanya.sekali sembur dekat muka,rasa sejuk dan segar je.Ditambah pula dengan haruman yang menyegarkan Rasa berangin sikit sebab ada tea tree oil yang sememangnya sangat terkenal bagi menyelesaikan masalah kulit berjerawat dan juga mengurangkannya.vitamin c pun antara bahan bahan yang turut terkandung dalam facemist nano fresh white.memang ohsem sangat.

Nano white fresh ini juga mempunyai Sembilan manfaat dalam satu.
-mengurangkan penampakkan pori pori pada kulit wajah
-membaik pulih pori pori kulit
-mencerahkan kulit
-mengurangkan kesan sunburn pada muka
-mengurangkan jerawat
-mengekalkan keseimbangan kulit
-melegakan parut jerawat pada kulit
-menghidratkan kulit supaya cerah berseri dan bersinar.

setakat penggunaan nuna yang  sudah masuk satu bulan lebih.apa yang nuna boleh ceritakan perubahan yang dapat nuna rasai selepas pemakaian facemist ini adalah muka nuna Nampak lebih segar dan cerah walaupun berjam jam berada di luar rumah dan melakukan pelbagai aktiviti aktiviti lain.Paling ketara muka tidak Nampak lesu dan letih walaupun panas terik.

p/s:untuk korang yang tercari cari facemist yang untuk kegunaan harian,nuna amatlah menyarankan korang untuk mendapatkan nano white fresh ini di Watson Watson berdekatan dengan tempat korang.sangat berbaloi dan harga sangat mampu milik.




LOSYEN PALING BEST DAN PUTIH

Nuna Abdullah | September 13, 2019 | 0 Comments


Hari ini nuna hendak kongsikan salah satu jenama losyen yang memang nuna pakai setiap hari terutamanya selepas mandi .Bila rasa  kulit tangan dan badan kering je,nuna cepat cepat akan sapukan losyen ini.oleh sebab nuna pakai elok,jadi why not nuna kongsikan pengalaman nuna sendiri apabila memakai losyen nivea intensive body milk.

nuna sangat suka pakai losyen ini kerana mampu melembapkan kulit  lebih lebih lagi dengan cuaca panas di negara kita.nuna suka sangat dengan tekstur losyen ini kerana tidak melekit dan apabila nuna sapu pada kulit ia cepat menyerap seperti air.nanti kulit korang akan rasa segar dan sejuk je sepanjang masa.

Harga losyen ini tidaklah semahal losyen losyen jenama lain namun sangat mampu milik.untuk korang yang  hendak mencuba losyen ini,sangatlah nuna sarankan beli dan pakai.Jika konsisten pasti korang akan rasa kulit korang lembut dan lama lama pakai akan menjadikan kulit korang cerah dan tona kulit yang lebih sekata.

untuk bahagian siku dan juga lutut yang agak gelap sedikit daripada tona kulit bahagian badan yang lain amatlah disarankan sapu selepas mandi pada bahagian lutut dan juga pada siku.Nanti warna lutut dan juga siku korang makin lama makin cerah dan lembut selembut kulit bayi.

losyen nivea ada dua saiz iaitu besar dan kecil.nuna biasanya akan beli dua,satu besar dan satu lagi botol kecil.senang yang botol besar simpan dekat rumah dan yang botol kecil pula bawa pergi jalan jalan ataupun travel.

untuk korang yang selalu mengalami kulit kering dan kadang bersisik,sangatlah disarankan sapu setiap kali lepas mandi ataupun sebelum tidur.ton kulit nuna sendiri pun semakin cerah kerana konsisten sapu losyen nivea intensive body milk ni.

apa yang paling best sangat?
paling best tentang losyen nivea intensive body milk boleh kekalkan kelembapan kulit selama 48 jam(dua hari)bagus kan.kalau tak ingat pakai pun,lembapan kulit masih lagi terjaga dengan baik.nuna bagi 10 bintang untuk losyen nivea intensive body milk.

TIPS UNTUK KURANGKAN RAMBUT GUGUR

Nuna Abdullah | September 13, 2019 | 18 Comments
Hari ini nuna nak share tips yang paling best dan sesuai untuk korang yang mengalami rambut gugur.Sebenarnya tips ini sangat simple dan sangat mudah untuk dilakukan.Dengan menggunakan hanya satu bahan sahaja dapat menyelesaikan masalah rambut gugur korang semua.

Sekali bila cuba.ehh serius laa rambut makin kurang gugur.Selain itu juga,apa yang nuna perasan paling ketara adalah rambut nuna semakin lembut plus bersinar dan tidak kusut.

Bahan apa yang nuna gunakan untuk kurangkan rambut gugur adalah dengan menggunakan aloe vera gel yang boleh korang semua dapatkan di drugstore seperti Watson dan juga Guardian.(apa apa jenama pun tak kisah asalkan aloe vera gel,tapi nuna lebih suka guna aloe vera gel dari Guardian)

ini contoh gambar aloe vera keluarkan guardian.memang best pakai


cara pakai mudah sahaja,cuma picitkan sedikit aloe vera gel dan digaulkan Bersama dengan shampoo rambut korang masa nak mandi tu.Lepas bilas rambut,rasa segar dan ringan je rambut.serius,nuna sendiri selalu feeling rambut macam iklan pantene tu.

kenapa aloe vera gel?
kalua korang nak tahu,aloe vera ni ada vitamin C dan E,oleh sebab itu bila pakai dekat rambut ,rambut kita akan rasa lembut je.Untuk korang yang mempunyai masalh kelemumur pun sangat sesuai untuk mencuba tips ini.Apa yang penting aloe vera ini juga akan merawat kulit kepala kita supaya bersih dan sihat.


Jadi lepas ini,siapa sahaja yang mempuyai masalah rambut gugur ke kelemur ,boleh laa mencuba campurkan aloe vera gel dengan shampoo korang.

p/s:konsisten dalam pemakaian adalah sangat penting.Dua kali seminggu pun sudah cukup untuk menjaga kesihatan rambut dan kulit kepala korang.Semoga perkongsian nuna kali ini memberi manfaat untuk korang semua.

Rajin rajinkan tinggalkan komen di laman nuna yep.nuna sangatlah hargai komen komen membina dari kalian.










GREEN TEA UNTUK PARUT JERAWAT(DIY SENDIRI)

Nuna Abdullah | September 07, 2019 | 0 Comments

Assalamualaikum dan selamat malam semua…

Hari ini nuna nak berkongsi dengan korang semua mengenai cara merawat muka yang mempunyai masalah jerawat dengan hanya menggunakan green tea dan bahan alami yang lain.

sebelum itu mari nuna ceritakan sedikit mengenai kelebihan green tea atau istilah melayunya teh hijau yang bukan sahaja elok untuk diamalkan sebagai minuman malahan sangat baik untuk dijadikan masker untuk kulit berjerawat.

antara kelebihan teh hijau  adalah:
teh hijau sebenarnya mempunyai sumber yang kaya dengan catechin yang mana berfungsi sebagai salah satu bahan antimicroorganisma yang mampu memusnahkan bakteria yang menyebabkan berlakunya jerawat pada kulit.

teh hijau juga merupakan salah satu bahan yang mampu meredakan kemerah merahan dan juga rasa terbakar yang disebabkan oleh pertumbuhan jerawat.

seterusnya,nuna nak tunjukkan pula cara nuna gunakan teh hijau:

1)sediakan satu sudu madu kecil(nuna gunakan sudu macdonalds sebab tak jumpa sudu kecil lain..hehehe)
2)satu uncang teh boh(boleh je kalua korang hendak guna serbuk green teh pun,nuna guna teh boh sebab mudahkan nuna sebab tak perlu nak sukat)
3)sediakan air panas suam dalam satu cawan kecil(jangan terlalu panas dan terlalu sejuk)
selepas dah sediakan semua bahan,masukkan satu sudu madu dan satu uncang teh boh ke dalam cawan kecil.



Horeyy,akhirnya kacau sebati macam dalam gambar ni.

Cara pakai:mudah sahaja,korang hanya perlu sapukan campuran ini ke muka dan biarkan selama 10 minit.Selepas itu,bilas muka dengan menggunakan air bersih.

p/s:nuna sendiri dah lama sebenarnya amalkan campuran teh hijau campur dengan madu untuk, dapatkan kulit yang bebas dari jerawat.Yang penting muka kita akan rasa lembut dan segar.Lingkaran gelap pun boleh hilang jika korang konsisten pakai 3 atau 4 hari seminggu.

Waktu terbaik nak pakai:Pakai waktu pagi atau pakai sebelum tidur.

semoga entri kali ini bermanfaat untuk korang semua.


-






Nuna Abdullah © . Designed by MaisarahSidi.com